Alanç: "Katar'da şu anda 40'tan fazla botumuz görevde"
ARES Tersanesi CEO'su Utku Alanç, savunma sanayi ürünlerine daha çok odaklandıklarını ancak ticari ürünlerinin de mevcut olduğunu söyledi.
Antalya'da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayi Küresel Stratejiler Konferansı'na katılan ARES Tersanesi CEO'su Utku Alanç, Hibya Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.
Alanç, tasarlayıp ürettiklerinin yüzde 90'ının ihraç ürünü olduğunu belirterek, "Şu anda Savunma Sanayii Başkanlığımızın bir projesinde yer alıyoruz. Türk Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı için toplamda 188 adet bot üretiyoruz." dedi.
"Katar'da şu anda 40'tan fazla botumuz görevde"
Askeri gemi inşaatında uzmanlaştıkları bölümün performansa dayalı olduğunu ifade eden Alanç, "90 metrekare üzerindeki botlar uzmanlık alanımıza girmiyor. Bu alanda da özellikle Orta Doğu ve Afrika'da hedef pazarlarımız oldu. Bahreyn, Katar, Umman şu ana kadar ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler. Özellikle Katar'da şu anda 40'tan fazla botumuz görevde." şeklinde konuştu.
Alanç, Umman Sultanlığı'na Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk askeri gemi ihracatını gerçekleştirdiklerini belirterek, proje yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlandığını söyledi.
"Avrupalı rakiplerimizi geçip bir ihracatı daha Körfez ülkelerinde gerçekleştirmiş olacağız"
Geçtiğimiz dönemde artan diplomatik ilişkiler ve artan diplomasiyle birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde faaliyetlerinin arttığını belirten Alanç, şunları kaydetti:
"Savunma Sanayii Başkanımızın bizi çalıştayda yönlendirdiği üzere yerel üretime ağırlık veriyoruz. Şu an bir ihalede yarışıyoruz. Yine yerel üretim katkısıyla olacak. Yarı devlet statüsünde bir tersaneyle orada bir ortaklığımız var. Projeyi gerçekleştirebilirsek, umarım 1-2 ay içinde belli olacaktır. Avrupalı rakiplerimizi geçip bir ihracatı daha Körfe z ülkelerinde gerçekleştirmiş olacağız." şeklinde konuştu.
"Artan diplomasisi işimizi biraz daha kolaylaştırıyor"
Alanç; Afrika'da, Tanzanya ve Nijerya'da botlarının olduğunu vurgulayarak, "Hizmette olan yarı askeri nitelikte karakol gemilerimiz var. Aynı pazarda faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Afrika'da izlediği politikalar ve artan diplomasisi işimizi biraz daha kolaylaştırıyor." şeklinde konuştu.
"ULAQ markasını 2021 yılında çıkardık"
ARES Tersanesi'nin Ar-Ge'ye ciddi bir yatırımı ve personel anlamında desteği olduğunu belirten Alanç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Meteksan Savunma ile ortak gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin ilk askeri silahlı insansız deniz aracı projesi ULAQ markasını 2021 yılında çıkardık. Bir güdüm mermi atışıyla aslında doğrudan bir fiili atışla testlerimize başladık. Birkaç hafta içerisinde testlerine başlayacağımız Deniz Kuvvetlerimize bir teslimatımız olacak. Yeni insansız deniz aracımızla hem su üstü hem de denizaltı savunma harbi konseptlerini gerçeklemiş olduk." şeklinde konuştu.
Alanç, geçen yılki IDEF Fuarı'nda bir kamikaze bot tanıtımı yaptıklarını hatırlatarak, "Bu botumuzun da üretimlerini tamamladık. Kendi testlerimizi icra ediyoruz. Yakın zamanda, umarım, Türkiye'ye yeni bir ihracat projesi daha kazandıracağız." dedi.
ARES Tersanesi'nin savunma sanayi ürünlerine daha çok odaklandığını belirten Alanç, fakat ticari ürünlerinin de mevcut olduğunu ifade etti. İhracat olduğu sürece her türlü ürün gamına açık olduklarını belirten Alanç, bu konuda yeni yatırımlar da yaptıklarını söyledi. Şu anda İngiliz firmasına devam eden bir ihracatları olduğunu belirten Alanç, "Bu konuda yeni yatırımlar yapıyoruz." dedi.
"Avrupa'yı unutmamak lazım"
Alanç, rüzgar türbinlerine hizmet veren yeni gemilerin ihracat sözleşmelerini de imzalamayı hedeflediklerini belirterek, "Katar'da yaklaşık 6-7 senedir hizmette olan feribotlarımız da var. Ticari alanda hedeflediğimiz pazar Körfez ülkelerinden ziyade Avrupa. Bu sayede döngüden de çıkmak istiyoruz. Körfez, iyi bir pazar fakat bir yandan da Avrupa'yı unutmamak lazım. Orada da ciddi bir talep ve iyi bir pazar var." ifadelerini kullandı.
“Regülasyonlar, özellikle deniz tarafında gitgide artıyor”
Regülasyonların özellikle deniz tarafında gitgide arttığını söyleyen Alanç, “2026 sene itibarıyla da neredeyse tüm dünya ülkelerine birçok yaptırım gelecek. Bu alanda da tahrik sistemlerinde alternatif enerji yolları arayışındayız. Tahrik sistemi tasarımcısı veya üreticisi değiliz ama alternatif enerjileri tasarımlarımıza nasıl entegre edebiliriz, nasıl o yönde yeni tasarımlar geliştirebileceğimiz konusunda da Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.” diye konuştu.
Albania News Agency Albania News Agency